De Griekse premier Alexis Tsipras is maandagmiddag op bezoek bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Door velen wordt dit gezien als de laatste kans voor Griekenland, om de grootste geldschieter en de grootste schuldenaar van de eurozone op één lijn te krijgen.
Tsipras zei tegen Griekse media dat de twee leiders eindelijk ontspannen kunnen praten en niet onder druk staan van allerlei onderhandelingen.
Tsipras heeft lang gewacht met ‘het ontspannen gesprek’ met de voornaamste geldschieter van zijn land. Hij werd 26 januari premier dankzij de verkiezingsoverwinning van zijn linkse partijencoalitie Syriza. Hij ging destijds snel naar Europese hoofdsteden, maar liet Berlijn links liggen.
De winst van Syriza was vooral te danken aan de belofte op te houden met bezuinigen en te breken met het beleid dat de geldschieters voorschreven. Maar die eisen dat de nieuwe regering in Athene blijft hervormen.
Griekse staatskas bijna leeg, gaat Tsipras hervormen?
Tsipras gaat Merkel daarom uiteenzetten hoe hij aan die eis wil voldoen. Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine zit Tsipras’ regering over twee weken zonder geld.
Hij had in de marge van de Europese top in Brussel in de nacht van donderdag op vrijdag al een ernstig gesprek met Merkel. De twee regeringsleiders leken, net zoals eerder hun ministers van Financiën, de laatste tijd steeds heviger ruzie te krijgen. Het zou de bedoeling zijn maandag de schade te herstellen.
Athene had daarvoor de minister van Buitenlandse Zaken, Nikos Kotzias, alvast vooruit gestuurd. Hij sprak zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier zondagavond. Steinmeier zei ,,dat we niet mogen toelaten dat problemen die we gezamenlijk in Europa moeten oplossen, het fundament van de Duits-Griekse betrekkingen ondermijnen''.
Tsipras wordt om 17.00 uur bij Merkel verwacht. Rond 18.15 staat een persconferentie op het programma.
Verziekte sfeer Griekenland-Duitsland
De sfeer tussen Griekenland en Duitsland werd de afgelopen weken herhaaldelijk bedorven door verwijten over en weer. Zo opperde de Griekse minister van Justitie dat het misschien een idee is om Duitse onroerend goed in Griekenland in beslag te nemen, om zo 'herstelbetalingen' uit de Tweede Wereldoorlog af te dwingen.
Aan de andere kant hebben Duitse media zich ook niet zachtzinnig getoond door een al-dan-niet echte video op te rakelen uit 2013, waarin de huidige Griekse minister van Financiën Varoufakis Europa 'de middelvinger' toont.
Steekpenningen Duitse bedrijven aan Griekse ambtenaren?
Maandag stelde de Duitse krant Bild dat Griekenland een nieuwe manier denkt te hebben gevonden, om iets te doen aan de achterstallige belastingen. De Griekse regering zou geld willen zien van defensiebedrijven, voornamelijk uit Duitsland, omdat ze in het verleden met steekpenningen orders uit Griekenland zouden hebben binnengesleept.
Bedrijven als Rheinmetall en het gedeeltelijk Duitse Airbus hebben volgens Athene mogelijk honderden miljoenen euro's aan smeergeld betaald. Volgens de Duitse krant Bild verdenkt Athene Airbus van het betalen van 41 miljoen euro aan Griekse functionarissen die zich in ruil daarvoor inzetten voor de verkoop van twintig helikopters. Iets vergelijkbaars zou zijn gebeurd bij de verkoop van onderzeeërs.
,,Het is een reeks zaken'', lichtte een anonieme bron bij Defensie in Athene toe tegenover Bild. Griekenland hoopt op schadevergoedingen ter waarde van 500 tot 800 miljoen euro. Als de bedrijven inderdaad schuldig zijn, zullen ze over de brug moeten komen als ze zaken willen blijven doen in Griekenland, aldus de bron.
Airbus wilde niet reageren op de beschuldiging. Rheinmetall zei het onderzoek nog niet te kennen. Dochterbedrijf Rheinmetall Defence Electronics werd eerder ook in Duitsland verdacht van omkoping van Griekse functionarissen. Het bedrijf schikte de zaak daar met justitie voor 37 miljoen euro.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl